poniedziałek, 8 lipca 2013

Snicers tort- tort dla motocyklisty

Moi drodzy przepraszam za poślizg czasowy, ale tak to już jest w sezonie urlopowym, niby czasu dużo, a ciągle coś do roboty  ;-) Dziś przedstawiam Wam tort snickers, zrobiony na 25 urodziny szwagra, fana 2 kółek ( w sumie czterech też). Właście śledząc poczynania chłopaków trudno powiedzieć co ich bardziej kręci. Ja w każdym razie popieram ich hobby i niejednokrotnie sama uczestniczę w ich błotnych szaleństwach. Jeśli macie ochotę zobaczyć jak spędzamy wolny czas to zapraszam Was na ich fejsbukowy profil ATV-4fun-MX Ale wracając do tortu. Tort na bazie biszkoptu kakaowego przełożonego masą ze snicesrsów i karmelu. Słodki, ciężki,ale bardzo dobry.  Miłośnicy snickersów będą zadowoleni ;-) Co do dekoracji, to moje pierwsze doświadczenia z jadalnym opłatkiem na tort ( wydrukowany w tortownia.pl) może nie jest to pierwszy cud świata,, ale jeszcze dużo nauki przede mną Przepis na biszkopt od niezawodnej Dorotus, ja zwiększyłam tylko proporcje, jako,że tortu miało wystarczyć dla 20 osób.


Biszkopt Kakaowy
10 jajek
1,5 szklanki szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gorzkiego kakao

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły, albo mikserem na bardzo wolnych obrotach albo szpatułką ( lepiej i bezpieczniej). Blachę ( lub tortownicę)
wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.


Masa snicersowa

1,5 kostki masła
5 batoników snicers
80ml śmietanki słodkiej

Batoniki drobno kroimy, śietankę podgrzewamy i w ciepłej ropuszczamy snicersy. Masło ucieramy na puch i dodajemy masę snicersową, wszystko dokładnie łączymy.


Masa Karmelowa

1 kostka masła
1 budyń waniliowy 
2 puszki gotowej masy karmelowej ( ja używam tej dostępnej w Biedronce, ma dla mnie fajny lekko alkoholowy smak) 

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ( zmniejszając ilość mleka do 400ml)Zimy ucieramy z masłem , a następnie po łyżce dodajemy masę karmelową. Wszystko łączymy na puszystą masę.


Biszkopt przekrawamy na 3 blaty i przekładamy masami. Wierzch tortu i boki wykańczamy masą karmelkową (jest jej dużo) Dowolnie dekorujemy.







4 komentarze:

  1. piękny wierzch, motocykl jak marzenie.
    wiesz? mam ochotę na kawałek! pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny tort:) a ten rysunek genialny:) dla mnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort piękny - i pyszny z pewnością! Snickersy to ja kocham :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Woww świetny tort ! Musi być pyszny :) !

    Pozdrawiam,

    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń