niedziela, 14 lipca 2013

Rurki z kremem czekoladowym

Mówiłam wam już jak ja lubię przedłużone weekendy? Moje zawsze zaczynają się już w czwartek popołudniu.Dziś mam propozycję dla tych, których weekendy są troszkę krótsze. Rurki z ciasta francuskiego (gotowego) z aksamitnym kremem czekoladowym.  Musicie tylko zaopatrzyć się w specjalne rurki do wypieku http://global.images8.fotosik.pl/2535/8a2b1e42113b8cad.jpg

1 opakowanie ciasta francuskiego

pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki np 18% 
3 +1 łyżki masła 
(ew łyżeczka kawy rozpuszczalnej dla przełamania smaku kremu) j
edno białko 
cukier kryształ gruby do obtoczenia

Piekarnik nastawiamy na 200st , 1 łyżę masła roztapiamy i smarujemy nim każdą z metalowych rurek. Ciasto kroimy na paski i owijamy nim metalowe foremki zaczynając od węższej strony tak aby ciasto nachodziło troszkę na siebie.Ciasto smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12-15 minut.

Krem:Śmietankę podgrzewamy (ma być gorąca ale nie zagotować się)odstawiamy z kuchenki i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę( i ew kawę) i mieszamy wszystko do powstania gładkiej masy. Kiedy lekko przestygnie ale jest jeszcze lekko ciepła dodajemy masło i energicznie mieszamy Powstanie nam lśniący krem. czekamy aż ostygnie.

Po upieczeniu zimne już rurki ściągamy delikatnie z foremek i wypełniamy kremem. Schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz