środa, 10 lipca 2013

Ptasie mleczko truskawkowe z domową galaretką jagodową

Moi kochani, dziś będzie krótko, ponieważ siedzę już na tzw.walizkach ;-)Wyjeżdżam na kilka dni na krótki odpoczynek.Muszę podładować akumulatory.Obiecuję wrócić z głową pełną nowych smacznych pomysłów. Zostawiam was z przepisem na pyszne lekkie ptasie mleczko truskawkowe z domową galaretką jagodową. Możecie ten deser podać też w pucharkach  Mam nadzieję,że będzie smakować- do zobaczenia Przepis na tortownicę 22cm.


1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
375 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
200g borówek
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu z tym, ze używamy połowę wody ( pół litra na 2 galaretki). Studzimy.Mleko skondensowane ubijamy mikserem ok 2 minut, kiedy dobrze się spieni dolewamy przestudzoną galaretkę.Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i Kiedy mleko z galaretką zacznie lekko tężec wylewamy na biszkopty ( jeśli zrobicie to wcześniej biszkopty wypłyną do góry, wtedy należy je docisnąć do dna tortownicy i poczekać aż nasiąkną i opadną z powrotem na dno). Ptasie mleczko wkładamy do lodówki aby stężało. Międzyczasie borówki wsypujemy na garnka dodajemy cukier i 3 łyzki wody, gotujemy na malutkim ogniu ok 5 min (muszą puścić sok, ale nie mogą się rozgotować. Do gorących borówek dodajemy żelatynę i mieszamy az się rozpuści. Studzimy. . Na stęzałe ptasie mleczko wylewamy galaretkę borówkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.



2 komentarze: