piątek, 5 lipca 2013

Placek jogurtowy z czerwoną porzeczką i truskawkami

Jako że , miedzy pieczeniem biszkoptu, przygotowywaniem masy, przekładaniem tortu znalazłam wolne moce przerobowe (tort tężeje w lodówce i czeka na udekorowanie) poczyniłam taki szybki placek jogurtowy z owocami. W smaku ot placek, ale dzięki całej masie truskawek i porzeczek bardzo zyskuje. Delikatny, lekko gliniasty , nie przypomina ciasta ucieranego. taki szybki wypiek, do popołudniowej kawki na tarasie. Proporcje na blaszkę 20x25


350g mąki
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
szklanka cukru 
3 jajka
1,5 szklanki jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
80g stopionego masła
30 dkg truskawek
30 dkg czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania

Jajka ubijamy (ucieramy) z cukrem, i cukrem waniliowym,dodajemy jogurt i nadal ucieramy. Wlewamy roztopione masło..Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki, na wierzch układamy owoce.Pieczemy 50 min w 175st. Po upieczeniu jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem




1 komentarz: