wtorek, 30 lipca 2013

Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonem

Czy u was też już pojawiły się śliwki na targu? U mnie powoli pokazują się coraz to różniejsze odmiany. Na węgierki jeszcze trzeba poczekać, ale to nie szkodzi z nich będą powidła. A z tych dostępnych teraz możecie przygotować pyszny placek drożdżowy. Nie zapomnijcie tylko, ze  śliwki idealnie komponują się z cynamonem ;-) Proporcję podaję na dużą blaszkę ( taką z piekarnika) jest to mój ulubiony przepis podstawowy na ciasto drożdżowe , a więcej o samym cieście znajdziecie w zakładce Porady


Ciasto:
500gr mąki pszennej (przesianej)
4 jajka
200gr cukru
50g drożdży świeżych
250ml mleka
100g masła
szczypta soli skórka otarta z cytryny 
 0,8 kg śliwek
cynamon
 
Kruszonka

180g masła
100g cukru
100g mąki

Wszystkie składniki na kruszonki łączymy alcami, az do powstania grudek, wkładamy do lodówki 
   
Ciasto
Krok I: przygotowanie rozczynu - drożdże należy rozetrzeć w miseczce  z łyzką cukru, poczekać aż się rozpuszczą, dodać ok. 8 łyżek ciepłego mleka i mąki tyle, aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia ok. 20 min.

Krok II: roztopić i ostudzić masło

Krok III: kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać go do pozostałej mąki, dodać jajka cukier i resztę mleka, wyrabiać długo, następnie dodać roztopione masło i wyrabiać, aż zostanie wchłonięte przez ciasto. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. .Po tym czasie ciasto należy wyjąc na obsypany mąką blat i rozwałkować na placek grubości ok 1,5 cm. Wyłożyć ciasto na blachę posmarowana tłuszczem i obsypana mąką. Na wierzch poukładać przepołowine śłiwki skórką do ciasta. Obsypać cynamonem i kruszonką

Piekarnika nastawić na 180 st. i piec bez termoobiegu ok 45 minut. 


7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że placuszek bardzo mokry wyszedł, takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dasz dużo owoców to zawsze wyjdzie taki wilgotny, mniam tez takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Zjadłbym chętnie taki placek. Zazwyczaj robimy taki ale bez cynamonu wlasnie a to ciekawe polaczenie jak widze.

    Kultura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki i cynamon to bardzo smaczne połączenie

      Usuń
  5. a mnie nie wyszedł placek tylko kilkucentymetrowe ciacho

    OdpowiedzUsuń