poniedziałek, 8 lipca 2013

Placek drożdżowy z brzoskwiniami i kruszonką

Aromat drożdżowego ciasta rozchodzący się w całej kuchni to naprawdę niebanalne doznanienie. Dlatego robię jak najczęściej bo możliwości jest wiele.Wykorzystajcie owoce sezonowe .Kawałek ciasta o poranku do tego aromatyczna kawa -czyż można zacząć dzień lepiej.

Cisto drożdżowe:
 

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła 
4 jajka 
50 g świeżych drożdży 3,5 szklanki szklanki mąki pszennej tortowej
 

Kruszonka:
  

100 g cukru 
100 g masła  
180 g mąki pszennej

dodatkowo:
8 brzoskwiń


Drożdże kruszymy, zasypujemy 1 łyżką cukru -czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy 4 letniego mleka i Mąki tyle aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.Masło roztapiamy studzimy. Do misy wsypujemy mąkę cukier, resztę mleka, wbijamy jajka i dodajemy podrośnięty rozczyn, wszystko wyrabiamy długo i dokładnie ( ja przy pomocy miksera z Hakiem wyrabiam ciasto 8 minut) Pod koniec wlewamy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż  tłuszcz połączy się z ciastem.. Gotowe odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
Blaszkę dużą ( ja używam tej z piekarnika) smarujemy tłuszczem  i wysypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek i wykładamy na blaszkę, na wierzch układamy pokrojone na grube plasterki brzoskwinie. Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy cukier mąke  i masło (najlepiej palcami) i posypujemy wierzch placka. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 40 min.

1 komentarz:

  1. ach ten zapach ciasta drożdżowego... :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-zeberka-wolowe-w-musztardzie/

    OdpowiedzUsuń