czwartek, 4 lipca 2013

Murzynek

Nic dodać, nic ująć ciasto każdy zna i ma na niego swój wypróbowany przepis. Ten klasyk musi gościć na każdym blogu kulinarnym.. I warto o nim pamiętać bo to naprawdę dobre ciasto. Moim zdaniem nie powinno się zastępować margaryny masłem, bo traci nasz murzynek wiele na tym. To właśnie margaryna i nadaje mu tego specyficznego smaku.

 4 łyżki kakao
4 jajka;
25 dag margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 szklanki mleka;
1,5 szklanki cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki masy i użyjemy jej potem do przygotowania polewy. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy, następnie  przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy  pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.
 
 

1 komentarz: