czwartek, 18 lipca 2013

Likier babnanowy

Kolejna po likierze miętowym i likierze truskawkowym wyskokowa propozycja do waszego domowego barku- likier bananowy. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a na dodatek nie trzeba czekać na jego spożycie, można pić od razu. Niezastąpiony dodatek do lodów i deserów. Polecam bardzo. Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego jeśli nie planujecie dużego zużycia przygotujcie go z połowy podanych proporcji.

4 banany
3 krople ekstraktu waniliowego (można pominąć)
4 żółtka
szklanka cukru
400 ml skondensowanego mleka ( niesłodzonego)
0,5 l wódki

Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na puch.Dodajemu banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie uważać, aby się nie zważyło). Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!






9 komentarzy:

  1. Domowego likieru z bananów jeszcze nie piłam, a taki z Kanarów po prostu uwielbiam, śliczny kolor ma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję, go zrobić, pyszny jest :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. gotowy od razu do spożycia, czy trzeba poczekać aż się ustoi i przegryzie?

    OdpowiedzUsuń
  5. porywam przepis, zrobię dla teściowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakupiłam mleko skondensowane ale słodzone. Czy to bardzo przeszkadza?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, likier wyszedł przepyszny!!!! Dziękuję za przepis;) Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/09/likier-bananowy.html

    OdpowiedzUsuń