wtorek, 2 lipca 2013

Kremowe risotto ze szparagami i gorgonzolą

Kolejny pomysł na risotto, i kolejne moje ulubione zestawienie smaków, zaraz po risotto-z-zielonym-groszkeim-i-serem pleśniowym. Jak większość włoskich dań, nie trudne i dosć szybkie w przygotowaniu. Polecam , dopóki macie jeszcze szanse na świeże szparagi, z mrożonymi nie smakuje już tak dobrze .

3 łyżki masła
1/2 cebuli drobno pokrojonej
200 ml białego wina wytrawnego 150 g surowego ryżu do risotto (np. Arborio), około 1 filiżanki
250 ml  śmietanki słodkiej 18%
pęczek zielonych szparagów 50 g gorgonzoli'


Cebulkę podsmażamy na maśle , aż się zeszkli ( nie przyrumieniamy za bardzo), dosypujemy ryż wszystko dokładnie mieszając,dolewamy wino i mieszając czekamy aż płyn odparuje.Partiami dolewamy śmietankę, czekając aż poprzednia cześć się wchłonie, Nie zapominamy o mieszaniu.Wszystko gotujemy ok 18 minut. 5-8 minut przed końcem dodajemy obrane i pokrojone szparagi ( jak widzicie ja dodaję zarówno główki ja i łodyżki). Mieszamy.Pod sam koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki ser, mieszamy. Przed podaniem doprawiamy solom i pieprzem.



2 komentarze:

  1. Kremowe risotto ze szparagami i gorgonzolą - poezja na talerzu, coś wspaniałego !
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wygląda leciutko i kremowo :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń