wtorek, 9 lipca 2013

Chłodnik wiśniowo jagodowy

Wymarzona pogoda na urlop, znając moje szczęście jak tylko wyjadę czarne chmury pojawią się na niebie. Narazie jednak odpoczywam w domowym zaciszu i cieszę się słońcem na moim kawałku nieba. Dziś przygotowałam dla Was propozycję chyba nie zastąioną w taką pogodę, chłodnik wiśńiowo jagodowy. Mam  madzieję, ze to połączenie doprawione szczyptą cynamonu przypadnie Wam do gustu.


20 dkg wiśni
20 dkg borówek
3 łyżki cukru
cynamon do smaku
2 łyżki kisielu tuskawkowego
750ml wody

Wiśńie drylujemy, borówki płukamy. Owoce zalewamy wodą. Dodajemy cukier i cynamon. Gotujkemy na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy 3 łyżki owców, a resztę miksujemy.Dodajemy odłożone owoce. W odrobinie zimnej wody rozpuszczamy kisiel i stopniowo dodajemy do gotującego się chłdnika, tak aby uzyskać porządaną gęstość. Gotowy chłodzimy. Podajemy z odrobiną kwaśnej lub bitej śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz