wtorek, 2 lipca 2013

Chłodnik na maślance

W naszym domu zupy to podstawa, nie ma zupy , nie ma obiadu. Do niedawna chłodniki nie zbyt często gościły w naszej kuchni, ale coś mi się wydaje , że teraz się to zmieni, i w sezonie letnim, będziemy raczyć się tymi pysznymi zupkami. M. molestuje mnie o chłodnik wiśniowy z gruszką, więc kolejny przepis już niebawem, a   tym razem klasyczny chłodnik na maślance.

1 litr maślanki naturalnej
2 ogórki
pęczek rzodkiewki
1 pomidor
cebulka dymka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ogórki i pomidorra kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę , scieramy na grubych oczkach, drobno siekamy cebulkę. Czosnek rozgniatamy lub bardzo drobno kroimy.Wszystkie warzywa i przyprawy mieszamy z maślanką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny( chłodnik musi się dokładnie przegryźć)



2 komentarze: