wtorek, 16 lipca 2013

Caprese z pomidorami i grilowanym bakłażanem

Oryginalna sałatka Caprese pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek i   i udekorowanych liśćmi bazylii Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Tym razem sałatka została urozmaicona o grilowanego bakłażana. Dziękuje za wspaniały smak i inspiracje szefowi kuchni restauracja Le Scandal. 

1 pomidor
1 kulka sera mozzarella
bakłażan
świeża bazylia
2 łyżeczki pesto
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól pieprz

Pomidora i mozzarelle kroimy na plasterki. Bakłażana myjemy, również kroimy na plastry delikatnie skrapiamy oliwą  i grillujemy . na talerzy układamy na przemian plastry pomidora, sera mozzarella i bakłażana. Pesto mieszamy z oliwą i polewamy sosem sałatkę. Na wierzch układamy liście świeżej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz