sobota, 15 czerwca 2013

Zupa krem z liści rzodkiewki

Tym razem trochę nietypowa propozycja, i kolejny przykład na to, że w mojej kuchni nic się nie marnuje.Skoro jemy zupę szczawiową, pokrzywową, to dlaczego nie wykorzystać liści rzodkiewki.A przecież teraz sezon na nią w pełni. Szczypta chili wydobywa smak i aromat tej zupy, i uwierzcie podana z jakiem i grzankami smakuje naprawdę dobrze.

1 litr bulionu warzywnego
liście z 2 pęczków świeżej rzodkiewki
3 średnie ziemniaki
1 mały seler
sól, pieprz chili do smaku

Liście rzodkiewki dokładnie myjemy (mają w sobie dużo piasku) ziemniaki i seler obieramy. Wszystko wrzucamy na wrzący bulion i gotujemy,na małym ogniu,aż ziemniaki i seler będą miękkie. Wywar odcedzamy, a pozostałą część miksujemy, dolewając stopniowo płyn, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Doprawiamy sola pierzem chili. Smacznego. Możecie też podać zupę z odrobiną kwaśnej śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz