wtorek, 11 czerwca 2013

Żeberka w marynacie piwno miodowej

Osobiście nie jestem zwolennikiem żeberek ( w zasadzie w ogóle nie przepadam za mięsem i chętnie wymieniam na ryby), ale jak ma się w domu mężczyznę, który jeść mięso musi to nie ma rady;-) Wyznając zasadę,że jazdy kucharz musi skosztować swoich potraw, skusiłam się na żeberko i powiem tak-nawet nieźle smakowało;-)

1 kg żeberek wieprzowych


Zalewa:
 300 ml piwa
250ml oliwy
3 łyżki miodu
3 cebule

1 marchewka
1 łyżka musztardy z gorczycą
sól, pieprz


Marchewkę, cebulę obieramy i kroimy .Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem i wkładamy do niej żeberka, tak aby dokładnie były pokryte płynem.Odstawiamy na noc do lodówki. Nstępnego dnia możemy je upiec zarówno na dobrze rozżarzonym grillu jak i w piekarniku. Jeśli pieczecie w piekarniku to wkładamy żeberka do żaroodporngo naczynia na dno wlewając odrobinę marynaty. Pieczemy pod przykryciem w temp.180 st ok 40 min, a nastęnie zdejmujemy pokrywę i z funkcją grill w piekarniku dopiekamy jeszcze ok 15 min.

Ważne czas pieczenia zależy od tego jak mięsne są nasze żeberka.





1 komentarz:

  1. ojejku wyglądają pysznie :) ja jestem bardzo mięsożernym typem, więc na pewno na takie żeberka się skuszę!

    OdpowiedzUsuń