sobota, 1 czerwca 2013

Ucierane ciasto maślane z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

To jedno z moich ulubionych ciast. I chyba jeden z lepszych przepisów na ciasto ucierane. Wilgotne bardzo maślane. Dodanie zmielonych migdałów do kruszonki , nadaje mu specyficznego smaku. Oczywiście brzoskwinie możecie zastąpić innymi owocami.Pysznie smakuje z truskawkami i rabarbarem. Najważniejszą kwestia to długie ucierania najpierw masła z cukrem , a następnie z jakami i mlekiem u mnie ten proces trwa ok 15 minut. O ile uda Wam się go nie zjeść od razu możecie być pewni, że długo zachowuje świeżość.Bardzo polecam. Przepis na dużą blaszkę.

Ciasto
 
220 g masła
szczypta soli
180 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki mleka
600 g dowolnych owoców (ja użyłam brzoskwiń z puszki))*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną( lub budyń) proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, dolać mleko -zmiksować Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć odcedzone brzoskwinie  owoce. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka

150 g mąki

50 g zmielonych migdałów
120 g masła, schłodzonego
80g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz