sobota, 22 czerwca 2013

Tort truskawkowo-czekoladowy

Zapowiadny wcześńiej tort truskakowo-czekoladowy z przyjemnością Wam przedstawiam. Ciasto na blaty nie jest typowo biszkoptowym , bo zawiera tłuszcz i czekoladę. W przyszłości  powodzeniem można je traktować jako bazę do innych tortów lub jako  proste ciasto czekoladowe. Masa klasyczna na budyniu nie za słodka, dobrze trzymająca fason;-).Torcik powstał  z okazji 23 urodzin siostry. Przepis na tortownicę o średnicy 22cm

Blaty:
6 jajek
100g masła
100g gorzkiej czekolady
6 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru

Masa

1 budyń śmietankowy (przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu)
2 kostki miękkiego masła
1,5 szklanki truskawek
cukier puder do smaku (ja dałam 3.5 łyzki)


Czekoladę roztapiamy z masłem. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywajać ubijania dodajemy po jednym żółtku, a nastęnie nadal ubijajć wlewamy roztopioną czekoladę. Do powstałęj masy dodajemy przesianą mąe z proszkem  do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy Pieczemy w 180 st ok 25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.Kiedy wystygnie przekrawamy na 2 krązki.

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakaowaniu, studzimy (musi być zimny). Masło miksujemy na puch z cukrem pudrem , nastenie dodajemy po łyzce budyniu i delikatnie ucieramy. Truskawki rozgniatamy delikatnie widelec i dodajemy do masy budyniowej. Przekładamy blaty, i smarujemy boki ciasta. Schładzamy w lodóce. Kiedy masa stęzeje tort dekorujemy.





1 komentarz: