czwartek, 13 czerwca 2013

Tarta cytrynowa z bezą

Bardzo słoneczna i bardzo mocno cytrynowa tarta, osłodzona chrupiącą bezą. To kolejne ciasto którym się zachwyciłam i o którym nie wiem co napisać  Może tylko tyle ,że gorąco namawiam do wypróbowania;-)
Inspiracja kuchni Lidla


Kruchy spód
200 g mąki
2 żółtka
100 g masła
30 g cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli 
Nadzienie cytrynowe
250 ml wody
sok wyciśnięty z 4 cytryn
160 g cukru
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła
3 żółtka
 
Beza
4 białka
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
 
Masło, mąkę, sól, cukier wymieszaj i rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Dodaj żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, wałkuj, nadając ciastu kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzej piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.
 
Nadzienie cytrynowe:
W miseczce wymieszaj sok z mąką i żółtkami. Do rondelka włóż masło, gdy się rozpuści, zdejmij na chwilę z ognia, dodaj cukier i pozostałe składniki. Mieszaj, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudź.
 
Beza:
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
 
Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, a następnie przykryj ją pianą z białek. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
 
 

2 komentarze: