czwartek, 27 czerwca 2013

Sernik z wiśniami

Osobiście nie jestem zwolenniczką serników na zimno, ale ten chyba z racji "wiśniowej czapy" przypadł mi do gustu.Malo skomplikowany ,na biszkoptach, nie wymaga wiele pracy i wysiłku. Jest smaczny. Chociaż mi wystarczył by tylko jego wierzch ;-) Przepis znalazłam kiedyś na stronie http://www.malacukierenka.pl/ trochę zmodyfikowałam i wyszło tak:

Spód:
opakowanie okrągłych biszkoptów
Masa serowa:
750g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
110g cukru ( możecie dodać ciut więcej)
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki

3 łyżki soku wiśniowego (możecie pominąć)
 

Wierzch: 2 łyżki cukru 500g wiśni 250ml soku wiśniowego + 9 łyżek 40g mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy (22-24) cm wyłożyć biszkoptami. Utrzeć rser dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy serowej Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę wyłożyć na spód biszkoptowy  i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje 
  
Wiśniowy wierzch: Wiśnie wydrylować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.


1 komentarz:

  1. No popatrz, ja też nie jestem do końca przekonana do serników na zimno, ale skoro taki właśnie polecasz to może kiedyś spróbuję :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń