piątek, 21 czerwca 2013

Sernik z mango

Semiki to chyba najpopularniejsze ciasta na świecie, Lekkie, ciężkie,z owocami, czekoladowe, pieczone czy na zimno.Każdy z nich znajdzie swoich amatorów. Ja z racji panujących upałów postawiłam na lekki sernik na zimno o smaku mango.W takie ciepłe dni jak dziś to idealny deser.I pachnie egzotyką ;-) Przepis na tortownicę 20-22 cm

Spód

20 dkg drobno pokruszonych herbatników ( ja akurat miałam owsiane)
10 dkg stopionego masła

Masa serowa
300 g twarogu sernikowego z wiaderka
80 g cukru ( możecie dodać trochę więcej jeśli lubicie słodsze)
1,5 owocu mango
2,5 łyżki żelatyny
1/4 szklanki ciepłej wody
1 szklanka ubitej śmietany 30%

Owoc do dekoracji

Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając.Wkładamy do lodówki  i schładzamy.W misce ucieramy twaróg z cukrem. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę, miksujemy i powstały mus dodajemy do sera.Wszystko mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i  i dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na spód ciasteczko wy, i schładzamy w lodówce ok 3 godz. Dekorujemy świeżymi owocami.








3 komentarze: