czwartek, 27 czerwca 2013

Risotto z zielonym groszkeim i serem pleśniowym

Uwielbiam risotto . Mam dwa ulubione smaki z zielonym groszkiem i serem pleśniowym, oraz ze szpinakiem i gorgonzolą.To pyszne i pożywne danie, na dodatek nie trudne w przygotowaniu.Możecie je wzbogacać o swoje ulubione dodatki.A jak będziecie kiedyś w Krakowie to polecam zaglądnąć do Włoskiej restauracji której recenzje możecie przeczytać TU i zasmakować pysznego risotta przygotowanego przez tamtejszych kucharzy.

3 łyżki masła
1/2 cebuli drobno pokrojonej

150 ml białego wina wytrawnego
150 g surowego ryżu do risotto (np. Arborio), około 1 filiżanki
400 ml gorącego bulionu warzywnego

1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
natka pietruszki
50g sera pleśniowego (ja użyłam Roguefort )



Cebulkę podsmażamy na maśle , aż się zeszkli ( nie przyrumieniamy za bardzo), dosypujemy ryż wszystko dokładnie mieszając,dolewamy wino i mieszając czekamy aż płyn odparuje.Partiami dolewamy bulion, czekając aż poprzednia cześć się wchłonie, Nie zapominamy o mieszaniu.Wszystko gotujemy ok 20 minut. 5-8 minut przed końcem dodajemy zielony groszek.Mieszamy.Pod sam koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki ser pleśniowy,i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Przed podaniem doprawiamy solom i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz