sobota, 8 czerwca 2013

Polędwiczki w marynacie ziołowej z groszkiem i żółtą fasolką

Propozycja, na pyszny sycący, ale nie za ciężki obiad (lub kolację).Z reguły decyduję się na makarony w prostszej wersji, ale tym razem kombinowałam dłużej, wyszło pysznie, kolorowo.zachęcam do wypróbowania.

300 g polędwiczki wieprzowej
2 garście zielonego groszku
2 garście fasolki żółtej
4 łyżki oliwy
przyprawy ( czosnek, rozmaryn, pieprz)
5 łyżek białego wina
makaron wstążki
250 ml śmietanki 18% słodkiej

Polędwicę myjemy,osuszamy ręcznikiem odcinamy białe błony, i kroimy na plastry ok 1,5 cm. Z oliwy , wina i przypraw przygotowujemy marynatę, do której wrzucamy lekko rozbite mięso. Dokładnie mieszamy. Polędwiczki odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godz. Między czasie gotujemy groszek i fasolkę.Polędwiczki kiedy już przejdą aromatem marynaty, smażymy na patelni grillowej po ok 1,5 min z każdej strony, podlewając pozostałą marynatą. Pod sam koniec smażenia dorzucamy fasolkę i bób, wszystko razem przesmażamy.zdejmujemy z patelni, pozostawiając na niej powstały sos.Na patelnię dolewamy śmietankę i resztkę marynaty gotujemy przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem.Polędwiczki  podajemy z makaronem i delikatnym sosem.

Ważna uwaga-polędwiczki solimy tuż przed podaniem już po usmażeniu!!



1 komentarz:

  1. Sycące, ale nie ciężkie- bardzo mi się podoba :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń