sobota, 15 czerwca 2013

Owoce w syropie

Kto z Was nie chciał by w długie zimowe wieczory, przypomnieć sobie o smakach lata. Już teraz najwyższa pora, aby o to zadbać i zamknąć trochę lata w słoiczkach. Do przygotowanie mojej propozycji, możecie wykorzystać truskawki, maliny,poziomki, wiśnie , jagody.(ja użyłam truskawek i borówki amerykańskiej) Już podczas gotowania w domu będzie unosił się wspaniały zapach. A kiedy na zewnątrz będzie już szaro i ponuro, Wy podacie lody , gofry lub co tam chcecie z tymi owocami i słonce w waszych domach zaraz zaświeci.Podaję proporcję na dwa słoiczki 200 ml




90 ml wody
130 gramów cukru
sok z połowy cytryny
2 garście truskawek pokrojonych na ćwiartki
garść borówek amerykańskich

W rondlu zagotować wodę z cukrem (do jego rozpuszczenia) i sokiem cytrynowym Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut  Dodaj do syropu owoce i gotuj około 5 minut, Syrop podawaj na ciepło lub zimno.Możecie go jeść od razu, ale jeśli chcecie pozostawić na zimę to należy: gorące owce wraz z syropem przełożyć do słoiczków, zakręcić.Wstawić do garnka z gotująca się wodą i pasteryzować ok 10 min, wyjąc odstawić do góry dnem do wystygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz