sobota, 15 czerwca 2013

Mus z białej czekolady z owocami w syropie

Pieniądze, może szczęścia nie dają, ale ten deser daje go naprawdę dużo;-) Aksamitny mus z białej czekolady z soczystymi owocami w syropie pobudza zmysły;-) Pyszny po prostu .Podaję proporcje na 6 porcji.

1 laska wanilii

3 jajka
szczypta soli
250 g białej czekolady
450 ml Śmietanki 30% (mocno schłodzonej)
garść truskawek
garść borówek(użyłam amerykańskich)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
80 ml wody

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wstawić do lodówki.Laskę wanilii przeciąć i wyskrobać ziarenka. 80 ml śmietanki podgrzać z ziarenkami wanilii wrzucić do niej połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszając rozpuścić.Przestudzić ok 5 min. Do masy czekoladowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać.Pozostałą śmietankę ubić i wymieszać z masą czekoladową, a następnie z pianą z białek.Przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce.

Między czasie owoce umyć, truskawki pokroić na ćwiartki. Z 80 ml wody, soku z cytryny i 3 łyżek cukru, ugotować syrop ( kiedy zacznie wrzeć skręcić ogień i gotować ok 5 min) Po tym czasie do syropu wrzucić owoce i bardzo delikatnie zmieszać, pozostawić na ogniu ok 3-4 min. Przestudzić. Przed podaniem mus polać owocami .







Desery z Kremówką Ostatnie kuszenie

1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda wspaniale :) Musiał rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń