sobota, 29 czerwca 2013

Mini serniczki z sosem pomarańczowym

Dla niektórych, nic specjalnego, ot zapieczony twaróg z cukrem.Dla innych jedno z lepszych ciast.Kombinowałam kiedyś (pewnie z okazji jakiegoś przyjęcia) jak tu urozmaicić sernik i sprawić aby nakarmić nim dużą liczbę gości. Powstał pomysł, upieczenia mini serniczków, takich na jeden kęs. W smaku po prostu sernikowe, ale dzięki dodatkowi  sosu pomarańczowego, bardzo zyskują na smaku. Polecam tym, którym tradycyjna forma sernika z blachy już się znudziła.

Masa serowa
500 g kremowego serka 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka)
3 duże jajka
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii ( ew cukier waniliowy)
3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem) na puszystą masę, następnie dodajemy ser i nadal ubijamy.Dodajemy przesiany proszek budyniowy i delikatnie łączymy. Masą napełniamy papilotki do mufinek, lub silikonowe foremki do wypieku i pieczemy w 180 st ok 25-30 min. Wyjmujemy i studzimy w foremkach. Nie przejmujcie się,że serniczki wam opadną tak ma być, dzięki temu więcej sosu pomarańczowego uda im się pomieścić.

Sos pomarańczowy
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru

Pomarańcze szorujemy, z jednej wyciskamy sok  z drugą obieramy ze skórki i z białych błon, miąższ  i skórkę drobno kroimy. W garnuszku zasypujemy cukrem sok i miąższ gotujemy aż lekko zacznie gęstnieć, miksujemy, dodajemy skórkę i gotujemy jeszcze ok 5 min. Serniczki polewamy sosem ( lekko tężeje po przestudzeniu)



1 komentarz:

  1. Tak zapieczonych serniczków jeszcze nie smakowałam!
    Zdecydowanie jestem w tej grupie, dla której sernik to najlepsze ciasto świata! Nie wiem, o co chodzi z tymi drugimi ludźmi i skąd się wzięli, ale nie rozumiem, jak można nie kochać sernika :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń