czwartek, 20 czerwca 2013

Marmolada agrestowa z bazylią

Nie chcę się chwalić, ale skombinowałam coś bardzo bardzo pysznego.Mam nadzieję,że mimo nietypowego połączenia smaków,moja propozycja Wam się spodoba. Będąc ostatnio ze znajomymi na wieczornym drinku miałam okazję skosztować drinka na bazie rumu soku pomarańczowego i musu z bazylii ( do odzwierciedlenia w warunkach domowych), i tak minie ta bazylia zainspirowała,że stworzyłam ten przepis.Jak dla mnie to połączenia tak dobre jak truskawek i rabarbaru. Mam nadzieję,że znajdą się chętni do przetestowania.

1 kg agrestu
2 garście świeżej bazylii
1/4 szklanki wody

1 kg cukru


Agrest myjemy i staramy się odszypułkować ( przyznaję się nie zrobiłam tego bardzo dokładnie ;-).Wysypujemy do garnka dodajemy wodę i zasypujemy kilogramem cukru. Gotujemy na małym ogniu ok 35 minut. Po tym czasie dodajemy liście bazylii i trzymamy na ogniu jeszcze 15 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz