środa, 26 czerwca 2013

Lemoniada bazyliowa

Zainspirowana letnimi smakami w pewnej znanej sieci pizzerii, gdzie oprócz lemoniady cytrynowej, można teraz skosztować bardzo orzeźwiającej lemoniady bazyliowej, postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Poszperałam trochę po internecie i na storniehttp://www.pieceofcake.pl/ znalazłam coś co bardzo mi się przydało do sporządzenia tego pysznego napoju. Syrop bazyliowo-cytrynowy .Potem trochę bąbelków listek świeżej bazylii i gotowe.

Syrop bazyliowo- cytrynowy

4 szklanki liści świeżej bazylii
2 szklanki cukru
2 cytryny
3 szklanki wody
 


Do rondelka średniej wielkości wrzucamy liście bazylii. Dodajemy 3 szklanki wody i cukier. Z wyszorowanych cytryn obieramy skórkę (tylko żółtą część). Wrzucamy do rondelka. Doprowadzamy syrop do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Kiedy wystygnie, przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Syrop przelewamy przez gęste sitko, wyciskając bazylię, ile się da. Syrop przykrywamy i trzymamy w lodówce.

Aby przygotować lemoniadę wystarczy woda gazowana (lub nie) kostki lodu i nasz syrop do smaku, do tego listek świeżej bazylii, i gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz