poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kruchy placek z borówkami i bezą

Jak widać za oknem pogoda nie do końca letnia, dlatego polecam Wam korzystanie z dobrodziejstw tej pory roku aby choć troszkę zaczerpnąć smaku lata. Do przygotowania tego ciasta możecie wykorzystać wszystkie owoce sezonowe (maliny, borówki, jeżyny)

Kruche ciasto z borówkami:

50dkg maki

2 żółtka
250g masła
15 dkg cukru
 łyżka gęstej śmietany. 
Wszystko szybciutko zagniatamy i do lodówki na ok godzinkę wkładamy;-)

Dodatkowo potrzebne będzie :
5 białek
30 dkg cukru
0,5kg owoców

Piekarnik proszę nastawnic na 180 st.Gdy ciasto się schłodzi wylepiamy nim blaszkę (ja jestem zwolenniczką papieru do pieczenia ale jeśli akurat go nie posiadacie nie zapomnij cie wysmarować blaszki masłem i obsypać bułką tartą)
Tak przygotowany spód wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika. Miedzy czasie ubijamy piane z 5 białek i 30 dkg cukru.Kiedy spód nam się podpiecze wysypujemy na niego owoce (na dużą blaszkę przynajmniej 0,5 kg ) a na wierzch nakładamy pianę. Ponownie wkładamy do piekarnika 20 min w tem.180st i kolejne 20 w 150st pieczemy. Zostawiamy do ostudzenia w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta - Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego u większości podających przepisy,nie są podane wymiary blaszek?

    OdpowiedzUsuń