sobota, 15 czerwca 2013

Kruche rogaliki z dżemem

Małe słodkie cosie- tak nazywam wszystkie słodkości , takie na jeden kęs. Mają tą wadę,że są malutkie, i zawsze bardzo apetyczne, więc z ochotą sięgamy po kolejne i kolejne ;-) Kruche rogaliki, też takie są ;-) wspaniale smakują do popołudniowej kawy. Możecie je wypełnić ulubionym dżemem lub czekoladą.

250g. maki pszennej
4 łyżki cukru
125g masła zimnego
1 jajko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ulubiony dżem
cukier puder do posypania

Wszystkie składniki zagniatamy razem tworzymy z ciasta kulę. Owijamy folią i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie na okrągły placek, z którego wycinamy trójkąty. Na każdym z nich kładziemy po łyżeczce dżemu i zawijamy w rogalik. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min w temp. 180 st Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz