sobota, 1 czerwca 2013

Krem z grilowanych szparagów z chrupiącym boczkiem

Pyszna , aromatyczna , sycąca zupa krem z białych szparagów. Charakterystycznego smaku dodaje jej fakt,że szparagi są grillowane, a dodatek chrupiącego boczku sprawia, że to kolejna propozycja na danie jednogarnkowe ;-). Spieszcie się bo niedługo szparagi znikną ze stoisk :-)


1 litr wywaru warzywnego 
1 ugotowana pietruszka
1 mały ugotowany por
ok 0,5 białych szparagów
3 grube plastry boczku ( surowy lub wędzony)
sół pieprz cukier do smaku
4 kromeczki pieczywa tostowego
czosnek granulowany

Szparagi obieramy i wrzucamy na 10 min na gotującą się osoloną i posłodzoną wodę . Następnie odcedzamy i grillujemy prze kilka minut na patelni grilowej. Następnie szparagi, pietruszkę i pora miksujemy z wywarem na gładki krem. Boczek kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na chrupiącą. Z chleba tostowego przyprawionego czosnkiem przygotowujemy grzanki. Krem posypujemy grzankami i boczkiem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz