niedziela, 2 czerwca 2013

Jajka zapiekane z boczkiem,miętą,bobem i parmezanem

Kto z Was nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem i sadzonego jajka , a uważa ,że to już się przejadło.A może znudziła wam się  tradycyjna jajecznica na śniadanie. ? Moją propozycje  możecie wykorzystać zarównano na śniadanie  jak i na obiad.Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie wam do gustu ;-)

4 jajka
szklanka bobu ( użyłam mrożonego)
2 grube plastry boczku
szklanka kwaśnej śmietany
ok 5 dkg startego parmezanu ( możecie zastąpić innym żółtym serem)
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej mięty

Bób gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie do miękkości. Obieramy ze skórki. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z bobem na patelni. Dodajemy miętę , sól i pieprz do smaku.-rozkładamy Na dno naczynek do zapiekania. Śmietanę mieszamy z tartym serem, doprawiamy i wylewamy na boczek z bobem. Na wierzch każdego naczynka wbijamy delikatnie jajko. Kokilki wstawiamy do żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą do 1/2 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 220 st piekarnika, Zapiekamy ok 20min.



3 komentarze:

  1. ale cudne! Super pomysł!


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://www.gotujebochce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i super smakują ;-) dziękuje za zaproszenie będę odwiedzać

      Usuń
  2. Fajne bardzo, pozwolisz, że wypróbuję, jak tylko kupię bób.
    Oczywiście zapraszam do siebie.
    www.magnolia- rozmaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń