niedziela, 16 czerwca 2013

Eklerki z kremem truskawkowym

Z nadzieniem budyniowym, śmietankowym, czekoladowym czy kawowym wszystkie smakują pysznie.A,że sezon truskawkowy to tym razem eklerki wypełnione po brzegi niczym innym jak kremem truskawkowym. Dla niektórych z was ciasto ptysiowe wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie tak nie jest.Lekkie chrupiące obsypane odrobina cukru pudru, z ulubionym nadzieniem, po prostu pysznie. Przepis na ciasto (niezawodne jak zwykle) zaczerpnięty od Dorotus z małymi modyfikacjami  Składniki na ok 12 eklerków.


1 szklanka wody 
1 łyża cukru
100 g masła lub margaryny 
1 szklanka mąki pszennej przesianej 
4 jajka
 

W rondelku zagotować wodę z masłem i cukrem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami.
Masę wyciskać na blaszkę  rękawa cukierniczego,.

Piec w temperaturze 200ºC przez  30 minut . Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

 Krem"
300ml schłodzonej śmietanki 36 %
ok 12 sporych truskawek ( możecie użyć mrożonych)
3 łyżki cukru pudru

Truskawki  opłukać i dobrze rozgnieść widelcem. Śmietanę ubić pod koniec ubijani dodać cukier. Delikatnie wymieszać z truskawkami. Napełnić eklerki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. dawno nie robiłam eklerków :/ przypomniałaś i teraz mam smaka :P pewnie jeszcze dziś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię eklerki! A jakie śliczne z taki różowym kremem, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają, można nacieszyć oczy :)

    Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robilam eklerkow!Patrzac na Twoje,chyba sie skusze!Super apetycznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam eklerki! Sto lat nie jadłam ;)
    Twoje wyglądają wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń