piątek, 21 czerwca 2013

Czosnek w oliwie z rozmarynem i chilli

Bardzo aromatyczną propozycję mam dziś dla Was -pachnący zdrowy czosnek w oliwie z tymiankiem i chilli. Idealny jako dodatek do sałatek, czy jako samodzielna przekąska. Dodatkową zaletą jest to, że kiedy go już zjecie w słoiczku pozostanie wam pyszna aromatyczna oliwa  do wykorzystania, koniecznie ją potem zlejcie do butelki.\


10 główek czosnku
600 ml oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu
1 papryczka chilli pozbawiona pestek

Czosnek dzielimy na ząbki i dokładnie obieramy. W garnku podgrzewamy oliwę, na małym ogniu tak zeby nam się nie zagotowała, dodajemy listki tymianku i pokrojone chilli. Podgrzewamy chwilkę. Następnie wrzycamy czosnek, i podgrzewamy jeszcze ok 10 min. Przekłądamy żabki do słoiczków zalewamy oliwą, na wierch dodajemy po kawałku świeżego rozmarynu.Zakręcamy.Przechowujemy w ciemnnym i chłodnym miejscu ( nie w lodóce).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz