sobota, 8 czerwca 2013

Cytrynowy sernik z ricotty z truskawkami i czekoladą

Miały być muszle zapiekane z ricotta i szpinakiem, a w rezultacie wyszedł sernik ;-) bardzo smaczny na dodatek. Bardzo szybki w przygotowaniu, ale wymagający cierpliwości w pieczeniu. Oczekiwanie wynagrodzi nam orzeźwiający cytrynowy smak przełamany słodyczą czekolady, a do tego świeże pachnące truskawki. Czego chcieć więcej ? Przepis podaję na tortownicę (18-20 cm).

500 g serka ricotty
3 jajka 
3/4 szklanki cukru
jedna cytrynka
2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek)
1 tabliczka gorzkiej czekolady 
truskawki


Żółtka miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny  na puszystą masę, Ser mieszamy z budyniem, dodajemy masę jajeczną.Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki lub na bardzo wolnych obrotach mikserka. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową. Pieczemy 1,5 h w 150 st. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i studzimy tam sernik. Kiedy będzie zimny wyjmujemy z foremki, polewamy rozpuszczoną czekoladą, na wierzch układamy truskawki. Schładzamy ok 2 godz w lodówce. Smacznego.



1 komentarz:

  1. Mmm, ależ cudo! Uwielbiam serniki na ricotcie - są takie delikatne...

    OdpowiedzUsuń