wtorek, 11 czerwca 2013

Cynamonowe ślimaczki

Uwielbiam cynamon,nawet do śledzi czasem go dodaję ;-) nic więc dziwnego,że te ślimaczki przypadły mi bardzo do gustu. Idealne do kawy lub kubka mleka ;-)

Ciasto: 
30dkg mąki 
15 dkg cukru, 
3 dkg drożdży świeżych lub op drożdży suchych
2 jajka (+ 1 do posmarowania)
150ml mleka
4 łyżki masła. 

Nadzienie:
pół kostki stopionego masła
cukier trzcinowy
cynamon

Jeśli używamy drożdży świeżych należy przygotować rozczyn !!!! Więcej o nim znajdziecie tu  Mąką, mleko cukier jajka, mleko, (podrośnięty rozczyn bądź drożdże suche) wyrabiamy dokładnie, pod koniec dodajemy stopione masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto ma dość rzadką konsystencję !!! Kiedy podwoi swoją objętość wałkujemy na dobrze posypanej mąką stolnicy na dość cienki placek i smarujemy roztopionym masłem (pół kostki ) i posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Zawijamy w roladę. Kroimy na plasterki ok 1,5 cm i układamy w tortownicy zostawiając małą przerwę miedzy kawałkami) Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 25 min w 180 st



4 komentarze: