czwartek, 13 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe-przepis podstawowy

Na niedzielne śniadanie będzie jak znalazł do tego słodkie kakao pychota Ciasto drożdżowe naprawdę nie jest trudne ono tylko nie lubi przeciągów i pośpiechu  Podaję przepis podstawowy z instrukcją n udane ciasto drożdżowe. Możeciee dodać do niego rodzynki , skórkę pomarańczową, lub potraktować jako bazę placka np z owocami i kruszonką.

500g mąki
3 jajka
20 dkg cukru
5 dkg drożdży
100g masła
250ml mleka 

skórka otarta z cytryny

Krok I: Rozczyn drożdże należy rozetrzeć z łyżką cukru poczekać aż się rozpuszczą dodać ok 8 łyżek ciepłego mleka i mąki tyle aby po wymieszaniu otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia

Krok II roztopić i ostudzić masło

Krok III kiedy rozczyn podwoi swoją objętość dodać go do pozostałej mąki dodaj jajka cukier i resztę mleka wyrabiać długo następnie dodać roztopione masło i wyrabiać az zostanie wchłonięte przez ciasto .Odstawiamy  na ok godzinę w ciepłe miejsce aż urośnie ze 2 razy ;-)

Piekarnika nastawić  na 180 st i piec. Z tego przepisu możecie upiec zarówno babkę jak i bułeczki na śniadanie a jak ktoś woli to chałkę z kruszonką.
Przed wsadzeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.Babkę pieczemy ok 60 minut.

A teraz kilka porad dot ciasta drożdżowego ;

wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

mleka podgrzewamy do ok 40 st czyli organoleptyczne powinno być ono lekko ciepłe

Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepsze
Podczas pieczenia raczej nie uchylajmy drzwiczek piekarnika.

Powodzenia


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz