wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto 3 czekolady

To kolejne ciasto dla prawdziwych czekoholików. Nie jest to klasyczne brownie, nie jest to też blondie. Ciasto ma w swoim składzie trzy rodzaje czekolady (białą, mleczną i gorzką) Do jego wykonania użyłam "triolady" firmy M...
Jeszcze jedną modyfikacją (która temu ciastu nadaje specyficzny smak )jest użycie zamiast cukru białego , ciemnego cukru Muscovado..Przepis na blaszkę 18x18cm ( małe ale pyszne) .



Po 100g czekolady białej mlecznej i gorzkiej ( lub jedna triocolada)
kostka masła
5 żółtek
20 dkg cukru ciemnego muscovado
100g mąki

W rondelku topimy masło i czekolady na płynną gładką masę. Żółtka dokładnie ubijamy z cukrem i nie przerywając ubijania dodajemy mąkę i masę maślano-czekoladową -I to wszystko;-) jeszcze tylko pieczemy w temp. 200 st przez ok 20-25 min w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podajemy na ciepło lub na zimno.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mokre ciasta i do tego ta wszechobecna czekolada...Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogłam nie wejść :) czekolada tak przyciąga...

    OdpowiedzUsuń