środa, 12 czerwca 2013

Charlotta truskawkowa

Kilka razy podziwiałam to ciasto na obrazku, i w końcu nadszedł ten moment, że postanowiłam -ROBIĘ!!! Przepis znalazłam w magazynie Kuchnia. Byłam pewna ,że krem będzie bajecznie pyszny więc przygotowałam go więcej i rozlałam do pucharków.Niebo w gębie i do tego bardzo efektowne ;-). Nie bójcie się nie jest to tak trudne na jakie wygląda. Podaję oryginalny przepis.


Biszkopt
4 jajka
200 g cukru pudru + 2 łyżki 
1/4 szklanki wody 
szczypta soli 
200 g mąki 
ok. 170 g dżemu truskawkowego


Nadzienie
450 g truskawek
4-5 łyżeczek żelatyny 
250 g białego serka  
100 g cukru pudru 
200 g śmietanki 30-36%



Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Ucieramy żółtka z cukrem i wodą. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru. Przekładamy białka do żółtek i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec przesiewamy do jajek mąkę i ostrożnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 10 minut, aż biszkopt się zrumieni. Wyjmujemy go z pieca i odstawiamy na 5 minut. Z tej strony, gdzie był papier do pieczenia, nakładamy dżem. Zwijamy biszkopt w roladę i odstawiamy, aż wystygnie. Potem kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm i wykładamy nimi miskę o pojemności ok. 1,5 l. Truskawki gotujemy i miksujemy. Do żelatyny dodajemy kilka łyżek wody, a gdy spęcznieje, mieszamy ją z truskawkami. Serek ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy do niego ubitą śmietankę, a na koniec truskawkową pulpę. Wszystko mieszamy i wylewamy na biszkopty. Deser przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Przed podaniem odcinamy wystające kawałki, a potem przekładamy gotowy deser na talerz.

2 komentarze:

  1. Szkoda, że tak mało zdjęć! uwielbiam patrzeć na takie ciacha!Super!

    Z pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. a bo widzisz, wszyscy chcieli jeść już i więcej fotek nie zrobiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń