niedziela, 2 czerwca 2013

Biszkoptowe tartaletki z kremem malinowym i truskawkami.

Zawsze jest tak, że  jak coś zachwyci mnie smakiem, to mam problem, żeby napisać coś sensownego. Coś co by potrafiło w słowach oddać przepyszny smak potrawy. Tak jest i z tymi tarteletkami. Połączenie delikatnego biszkoptu , z leciutkim malinowym kremem jest bajeczne. Lekko kwaskowe, idealne na deser w słoneczny dzień.

Biszkopt:

3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 małe jajka ( lub 2 duże)
3 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy  cukier, nadal ubijając. Następnie miksując na najniższych obrotach dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek.*Pieczemy ok.20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Studzimy na kratce.

*ja używam silikonowych foremek do tartaletek

Krem

250 ml schłodzonej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
ok 1/2 szklanki przecieru z malin 

Śmietankę ubijamy na sztywno pod sam koniec dodając cukier, zmniejszamy obroty i dodajemy przecier malinowy. Delikatnie mieszamy.

Każdy spód biszkoptowy wypełniamy kremem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i ew tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.



6 komentarzy:

  1. jakie pyszne!
    urocze :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przecudownie i tak "letnio" :D Biszkoptowych babeczek jeszcze nie piekłam a tak je uwielbiam :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Idealne! Jak z francuskiej cukierni ♥

    OdpowiedzUsuń