niedziela, 30 czerwca 2013

Bagietki (przepis I )

Uwielbiamy bagietki, a moje dzieci w szczególności. Świeża pachnąca, z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem. Może być sama bez dodatków, ew z odrobiną masełka mmm..pycha. Udałam się ostatnio w czeluści internetu na poszukiwanie sprawdzonego przepisu na bagietki, znalazłam kilka ciekawych propozycji, i za nim zacznę modyfikować , chciałabym przetestować to co znalazłam. Oczywiście na pierwszy ogień poszedł przepis z Moich wypieków ( zazwyczaj niezawodne propozycje Dorotus) . Zanim przejdę do przepisu, krótka charakterystyka: Pierwsza podstawowa sprawa, bagietki są pyszne !!! Sprawiają trochę problemów przy formowaniu. Jeśli nie posiadacie specjalnej formy do bagietek, mogą one nie wyjść tak kształtne jak z piekarnik. Ciasto jest bardzo rzadkie prawie lejące (ale podobno tak ma być). Po uformowaniu, lubi rozlewacz się na bogi , przez co bagietki nie są tak wysokie.jak ze sklepu. . Mimo tych "wad" sam produkt po upieczeniu jest bardzo dobry. Chrupiąca skórka, miękki środek,mleczno maślany smak. Pyszne na ciepło, po upieczeniu opadają, przypominają trochę ciabattę.To pierwsze, ale na pewno nie ostatnie spotkanie z domowymi bagietkami, szukam dalej przepisu na takie jak z francuskiej piekarni.

1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę, drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30 - Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250ºC. Na dno wsadzić naczynie żaroodporne z wodą. Wsadzić bagietki i piec 10 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i dopiekać na złoto prze ok 10 minut.






1 komentarz:

  1. Zazdroszczę :)
    Aż czuję smak świeżutkiego pieczywa, patrząc na te zdjęcia :) Smak i zapach! Marzenie!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń