czwartek, 16 maja 2013

Ciasto czekoladowe -The best

Uwierzcie to jest najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory jadłam;-) właściwie nie wiem co o nim napisać bo jest tak wspaniałe, że ochów i achów nie było by końca ;-). Może tylko tyle, że to ciasto dla prawdziwych czekocholików. W niczym nie przypomina ani murzynka ani słynnego Brownie, jest ciężkie, kleiste, bardzo kaloryczne i NAJLEPSZE Musicie spróbować , jestem ciekawa waszych opinia

Proporcje podane są na 2 keksówki takie ok 25 cm długości:

Ciasto
400g masła 
5 tabliczek dobrej gorzkiej czekolady (wystarczy taka max 60% kakao)
3 łyżki wody 
20 dkg cukru

wszystko roztopić w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Gdy powstanie nam jednolita gładka masa zdejmujemy znad pary dodajemy 
3 żółtka
6 łyżek mąki 
 wszystko dokładnie mieszamy. 

Ubijamy pianę z 3 białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Wkładamy ciasto do przygotowanych keksówek i pieczemy ok 50 min w 200 st ( wazny jest piekarnik u mnie np po 40 min skręciłam temp do 180 st) Raczej nie pieczemy dłużej.Ciasto wyjmujemy i studzimy ok 20 min w foremkach a potem 2 godz na kratce. 

Kiedy wystygnie przygotowujemy polewę.

POLEWA
 Na patelni rozpuszczamy:
 8 łyżek dżemu malinowego lub porzeczkowego (lepiej kwaśny) 
i smarujemy wierzch i boki ciasta. 
Kiedy lekko zastygnie oblewamy polewą przygotowaną z 1 rozpuszczonej czekolady z 4 łyżkami śmietany 30%. Ciasto jest najlepsze kiedy najpierw je schłodzimy w lodówce a wyjmiemy ok 5-10 min przed podaniem.



7 komentarzy:

  1. Wow, jakie gliniaste i czekoladowe *_* Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, aż mi się jeść zachciało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musicie spróbować koniecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ilość czekolad w składnikach mówi sama za siebie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tyle w nim czekolady więc musi być the best :D

    OdpowiedzUsuń