środa, 29 maja 2013

Torcik Milka na Dzień Dziecka

Zapewniam Was ,że ten torcik przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym ;-) Z okazji Dnia Dziecka przygotujcie go w takiej kolorowej wersji, a na pewno Wasze pociechy będą zadowolone. Jeśli chcecie wykorzystać przepis w w wersji dla dorosłych, wystarczy , że biszkopt napączujecie ulubionym alkoholem (wiśniówka świetnie się tu sprawdzi) a cukierkową dekoracje zastąpicie startą gorzką czekoladą. Torcik mimo, że czekoladowy jest dość lekki ;-)

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Piec przez ok 25-20 min w tem 180 st.
Kiedy wystygnie , wyjmujemy z formy, przekrawamy na trzy krążki.

Masa
500 g serka mascarpone
4 czekolady mleczne ( dla mnie najlepiej sprawdza się tu milka)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzoną miksujemy z serkiem. Przekładamy napączowane wcześniej blaty. Dekorujemy wafelkami i m&msami;-)


2 komentarze:

  1. Coś dla prawdziwych "cukrojadów" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się uroczo, myślę, że nie tylko na dzieciach zrobiłby wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń