piątek, 17 maja 2013

Tarta z nadzieniem rabarbarowym i kremem z ricotty

Trochę niepozorna, cieniutka, z delikatna warstwą kremu z ricotty, ale jej wnętrze sprawia, że trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek. To coś tkwi w nadzieniu z rabarbaru, którego kwaskowatość harmonizuje ze słodkim kremem. Polecam bardzo ;-)


Ciasto:
250g mąki
150g masła (pokrojonego w kostkę)
1 jajko
1 łyżka mleka
szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy razem, z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Między czasie przygotowujemy nadzienie

Masa rabarbarowa

1 kg rabarbaru
szklanka cukru
2 łyżki żelatyny

Rabarbar, myjemy odcinamy końcówki, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wsadzamy do garnka z grubym dnem , dosypujemy cukier i smażmy, aż rabarbar zmięknie, a soku odparuje. Do gorącej masy wsypujemy żelatynę i szybko mieszamy, aby się rozpuściła. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krem z ricotty

250g serka rocotta
1 op (150g) serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki cukru pudru

Wszystko mieszamy razem do połączenia się w gładki krem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, i wałkujemy na okrągły placek na podsypanej mąką stolnicy, Wykładamy ciastem formę do tarty, a jej spód lekko dziurkujemy widelcem.Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy z formy, nakładamy masę rabarbarową, a na to krem z ricotty. Schładzamy w lodówce przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz