poniedziałek, 20 maja 2013

Tarta z kremem jagodowym na spodzie migdałowym

Ostatnio u mnie sezon na tarty, raz słodkie , raz wytrawne. Nie wymagają wiele czasu, a kombinacji smakowych jest nieskończenie wiele. Jeśli przygotujecie sobie więcej ciasta, możecie go przechowywać w zamrażalniku do 30 dni i w razie niespodziewanej chęci na coś słodkiego, lub w przypadku natarcia niespodziewanych gości, pyszny deser wyczarujecie w try miga. Tarta którą wam dziś proponuję, ma nietypowy kruchy spód,przygotowany na bazie mąki wieloziarnistej  i migdałów.

Kruchy spód:

125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
jajko
150 g mąki wieloziarnistej
100 g mielonych migdałów
łyżka mleka

Wszystkie składniki zagniatamy razem, formując z ciasta kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na placek, którym wykładamy dno formy. Nakłuwamy lekko widelcem i pieczemy w 180 st.  ok 25 min ( musi się zarumienić i zacząć przyjemnie pachnieć). W między czasie przygotowujemy krem.

Krem
250 g serka ricotta
200ml śietanki 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
150 g borówek ( możecie użyć mrożónych)
dodatkowo, świeże owoce do dekoracji i 3 łyżki kwaśnego dżemu.

Śmietankę ubijamy na sztywną pod koniec dodając cukier puder, następnie dodajemy serek i delikatnie mieszamy. Połowę borówek rozgniatamy widelcem dodajemy do masy wraz z pozostałymi niezgniecionymi borówkami .Wszystko delikatnie mieszamy.
Przestudzony spód smarujemy dżemem i wykładamy krem jagodowy, dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce.




3 komentarze:

  1. Ricotta i borówki/jagody to świetne połączenie :) Piękna, wiosenno - letnia tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem borówkowy ma piękny kolor, bardzo smaczna musi być ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń