poniedziałek, 20 maja 2013

Tarta pomidorowa z pesto i kozim serem

Kolejna tarta, tym razem wytrawna. Przygotowana z myślą, o gościach którzy czekają,aż grill dobrze się rozpali.Jak każda tarta błyskawiczna w przygotowaniu. Ta o tyle szybsza, że na spodzie z gotowego ciasta francuskiego ( tak, tak używam tego gotowca ;-). Goście przekraczają próg, a my szybciutko tartę do piekarnika, 20 min i gotowe.

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 łyżki pesto
garść pomidorków koktajlowych
1 cebula
100g sera koziego lub fety
1 jajko
3/4 szklanki kwaśniej śmietany
sól pieprz, świeża bazylia 

Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce na papierze do pieczenia.Smarujemy dokłądnie pesto, zostawiając ok pół centymetrowe wolne brzegi. Układamy połówki pomidorków -skórką do dołu, i pokrojoną w piórka cebul. Posypujemy rozkruszonym serem.Smetanę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem.zalewamy wierzch tarty. Pieczemy w 200st ok 25 min. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz