środa, 29 maja 2013

Syrop rabarbarowo-truskawkowy

Moi Drodzy tym oto wpisem oficjalnie rozpoczynam sezon na przetwory 2013 ;-).Pierwsze buteleczki z pysznym syropem rabarbarowo truskawkowym właśnie powędrowały do spiżarni. Na razie powoli, skromnie tylko po kilka sztuk, bo truskawki obłędnie drogie w mojej okolicy. ale liczę na dużo  słońca i mam nadzieję,że już niedługo zacznę hurtowe przetwarzanie. 

1 kg rabarbaru
0,5 kg truskawek
250ml wody
ok 600g cukru
sok z połówki cytryny.

Rabarbar obieramy  i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa ok 20-30 min. na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i  przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.






3 komentarze: