poniedziałek, 27 maja 2013

Pyzy a’la gnocchi z nadzieniem szpinakowym i wędzonym łososiem

Propozycja do wykorzystania jako danie główne lub przystawka. Wygląda bardzo efektownie. Trochę z nimi pracy jest , ale efekt zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.
 

Pyzy:
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
Odrobina soli
 

ziemniaki obrać połowę ugotować w osolonej wodzie –mogą to też być tzw. ziemniaki wczorajsze . zimne przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść.. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar soku. Do ugotowanych ziemniaków dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na ok 35 równych kawałeczków.
 

Nadzienie
400g szpinaku (może być mrożony)bardzo drobno posiekanego
1 jako
200g sera ricotta
Łyża masła
Sól pieprz do smaku

Sos serowy;
150 ml śmietany 18% słodkiej
100 g ostrego żółtego sera
Śmietankę mocno podgrzewamy i do gorącej dodajemy starty żółty ser mieszamy do rozpuszczenia się sera.

Cienkie plastry wędzonego łososia

Szpinak podsmażyć na maśle do jeszcze ciepłego dodać jajko-wymieszać. Kiedy przestygnie dodac ricottę i doprawi c do smaku.
Każdy kawałeczek ciasta nadziewać farszem i formować małe pyzy kształtem przypominające gnocchi. Można posłuży się tez szprycą do nadziewania pamiętając o dokładnym zalepieniu dziurki po końcówce szprycy.
Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę i gotować po wypłynięciu na wierzch ok 3 min. Po ugotowaniu odcedzić na sitku. Na każdej z pyz układać po kawałeczku wędzonego łososia, podawać z koperkiem i odrobiną sosu serowego.


1 komentarz: