czwartek, 16 maja 2013

Placuszki szpinakowe z wędzonym łososiem

Nie wiem ilu zwolenników znajdzie ten przepis, ale mam nadzieję,że dzięki takim kombinacją, szpinak zyska większa uznanie. Niechęć do szpinaku zawsze tłumaczę tym, że znamy go tylko z papkowatej brei jaką raczyli nas w przedszkolu. Do szpinaku moi mili trzeba się przekonać, sukces polega na jego właściwym doprawieniu i w zasadzie wystarczy :masło, sól, pieprz i czosnek. A może taka propozycja wam się spodoba ;-)


400g szpinaku (może być mrożony)
1 jako
3 duże ugotowane ziemniaki 

Sól pieprz do smaku

100g wędzonego łososia

Szpinak podsmażamy na patelni dobrze odparowując wodę, ziemniaki ugniatamy i łączymy ze szpinakiem, dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy smażymy małe placuszki (kładziemy je na mocno rozgrzany tłuszcz.
Na każdy placuszek kładziemy kleks z kwaśnej śmietany i kawałeczki wędzonego łososia.Smacznego!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak :) Fajny blog z apetycznymi przepisami, gratuluję! :)

    Zauważyłam, że masz kilka widtetów z innych stron na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie www.znajdzprzepisy.pl

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych.
    Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
    Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak jest super,chyba to danie swojej żonce przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się , że Wam się u mnie podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń