wtorek, 21 maja 2013

Mrożony suflet pomarańczowy

Co by wam tu napisać, aby zachęcić do spróbowania tego nietypowego sufletu?. Powiem wam tylko tyle - jest wyśmienity jeśli uda wam się dodać do niego odrobinę likieru pomarańczowego to będzie idealnie.Spróbujcie naprawdę warto.

 Składniki na 4 duże porcje lub 6 mniejszych:

 Sok i skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
3 białka
8 łyżek cukru
300ml śmietanki 30%1
2 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie trudno) .

 Sok i skórkę otartą z pomarańczy mieszamy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, następnie skręcamy ogień i gotujemy do chwili gdy powstanie nam gęsty syrop.Białka ubijamy na sztywną pianę, i nie przerywając ubijania cienką stróżką wlewamy ciepły syrop pomarańczowy (ubijamy do wystudzenia) Następnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i jeśli macie to likier, wszystko delikatnie mieszamy. Kokilki owijamy folią aluminiową tak, aby powstał nam wyższy rant. Przekładamy masę do foremek i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Podajemy z cząstkami pomarańczy lub mandarynek.




Akcja lodowa 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz