wtorek, 21 maja 2013

Masło orzechowe

Kto lubi ręka do góry.Ja uwielbiam tosty z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym.
Moi drodzy prościej i szybciej się nie da !
Bierzemy 0,5kg solonych orzeszków ziemnych wsypujemy do food procesora i na maksymalnych obrotach miksujemy ok 7 min. Wyjmujemy pyszne cieplutkie masło orzechowe.Na początku ma trochę rzadką konsystencję ale w lodówce tężeje.Bez porównania z tymi sklepowymi.W lodówce możemy przechowywać ok miesiąc. 



4 komentarze:

  1. Ja lubię i tez sama robie ale z orzeszków na wagę do łuskania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja spróbowałem zrobić z takich pakowanych felixa i coś zero tłuszczu w nich i chyba moja maszynka za cienka na to jest :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po dłuższym pomęczeniu ich udalo się zrobić krem :)

      Usuń