piątek, 24 maja 2013

Likier truskawkowy

Już niebawem rozpocznie się sezon na przetwory i nalewki. Na placach i targach, będzie zatrzęsienie świeżych dorodnych owoców i warzyw, a w głowie mnóstwo pomysłów, jak ich smak i aromat zamknąć w szklanej butelce lub słoiku. Już późnym latem, będziecie mogli delektować się pysznym słodziutkim likierem truskawkowym, ale jeśli będziecie cierpliwi to gdy nastanie jesienna szaruga, plucha, Wyjmiecie z domowego barku buteleczkę z zamkniętym latem i umilicie sobie długie wieczory ;-)

1,2 kg odszypułkowanych truskawek
1 kg cukru
skórka otarta z cytryny
0,75 l wódki
(ew 0,5 l wódki i 250l spirytusu)

Truskawki płuczemy w wysokim słoju zasypujemy cukrem , dodajemy skórkę z cytryny. Wieczko owijamy szczelnie papierem, i odstawiamy na nasłonecznione okno na ok 3 dni. Po tym czasie truskawki puszczą sok, a cukier powinien się rozpuścić. Jeśli na dnie pozostał jeszcze cukier, delikatnie wstrząsamy słoikiem i odstawiamy jeszcze na 1-2 dni. Po tym czasie ,dolewamy alkohol, delikatnie mieszając i odstawiamy słój w ciemne miejsce na ok 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy do butelek ( najlepiej użyć do tego celu papierowego filtra do kawy).


3 komentarze:

  1. Obawiam się, że gdybym zrobiła taki likier to nawet miesiąc by nie poleżał w barku:D

    OdpowiedzUsuń
  2. I oto chodzi bo On jest do picia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakos marnie się ten cukier mi rozpuszcza,a muszek pełno :)

    OdpowiedzUsuń